Terreng

Terreng

tirsdag 10. mai 2016

Far null til middels- Piruett og dressur

Det var egentlig ikke meningen at jeg skulle få tilbake Piruett.
Han ble født hos meg i 2004, og solgt da han var 8 år gammel. En ganske fin og flink gutt, men han har et stort problem, og det er at ha bukker så skrekkelig. Ikke så ofte. Faktisk ganske sjeldent. Men når det først kommer, så kommer det ut av det blå som ei kule.

Jeg fikk Piruett tilbake i fjor, men Anne begynte å ri ham en del, siden Snippa var halt på den tiden, og jeg hadde to ridehester fra før av. Det gikk bra en stund, men så begynte han med bukkingen sin igjen. Da ble det slik at Catherine Sandvik fikk ha Piruett en stund. På grunn av det ene barnet mitt som måtte igjennom noen operasjoner, hadde jeg bare ikke tid til å ta meg av problemet. Og helt ærlig så var jeg litt skremt på tanken selv.

Men så måtte Catherine flytte, og hun kunne ikke ha Piruett lengre. Da tenkte jeg at skjebnen hadde sagt sitt. Piruett kom jo bare hjem igjen, så det var vel en mening med det, da? Han er ikke noen spesielt god distansehest, men han har vist talent i dressur tidligere, selv om han er helt ustartet, og helt umuskulert.

Jeg bestemte meg derfor for å virkelig gi dressuren en sjanse. Hesten heter jo "Piruett", så dressur måtte det bli. Jeg slang uten tråd på Hestedebattrebellene, og spurte: hvem kan hjelpe meg med å få ham her til middels i dressur? Ja, hårete mål skal man jo ha!

Som ponnirytter var jeg dressur- og sprangrytter, men ikke lengre enn til LA-nivå. Men slike ting som begrensninger og realisme har jeg aldri lært meg hjemmefra, så jeg gaper like godt over hele sandwitchen. Fra siden.

Jeg fikk respons fra mange som hadde tips, men ventet til det var noen som sa de selv ville gjøre det. Og jeg fikk napp! Den første jeg hadde time med var Karin Bojer-Letrud. Hun er en dressurtante fra Ellingsrud, og kaller seg selv: "tante grusom". Det hørtes helt perfekt ut for oss! Jeg trengte

1. Noen som kunne stå der så jeg ikke ble nervøs.
2. Noen som kunne drille oss skikkelig, så vi kommer ut i konkurranser så fort som bare mulig.

Karin kom, og karin drillet oss rundt ridebanen i diverse skritteøvelser. Da jeg satte meg opp på Piruett for første gang på fem år, var jeg ikke en gang nervøs. Karin ga meg tusen ting å tenke på, og sakte men sikkert demret noe av dressureringen frem igjen. Sitsen ble plukket fra hverandre, og det er grusomt hvor mange uvaner jeg har lagt meg til på disse årene.

Karin tvang meg til å ri Piruett til yttertøylen, og til å sitte rett, på riktig sittebein, med beina og ryggen riktig og uten å bruke innertøylen for mye. Men for en forskjell på første time! Piruett gikk fra å være sjiraff, og jeg fra å trekke sjenklene opp, lene meg fremover og bruke tøylene feil:


Til å gå avslappet på yttertøylen og faktisk bruke ryggen mye riktigere: 

Han slappet godt av, og på slutten av timen gikk han kjempefint!Etter timen hadde vi teori og la en slagplan for treningen et stykke fremover. Så leste jeg KR I (konkurransereglementet), og begynte å lese dressurprogrammer for LC, LB, LA, MC, MB, og MA. For å virkelig være dedikert til arbeidet klippet jeg ridehestman på ham. Mer dedikert kan man faktisk ikke bli.

Dagen etter var jeg helt utrolig støl! Jeg hadde vondt i muskler jeg ikke ante at jeg hadde, og det enda jeg har ridd nesten hver dag de siste ukene. Men jeg trente litt på skulder inn, skulder ut, bakpart inn og bakpart ut på volter. Gikk ganske bra, men vi holdt bare på i 20 minutter, og hadde mange pauser. 


I går fikk gutten fri, men i dag fikk jeg ny ridetime, med en dame som heter Hilde Brattlien. Hun har gått masse på Trollspeilet, og jeg har hørt mye om dem, men aldri vært borti dem selv. Jeg fikk jobbe Piruett ned og frem, så han slappet fint av. Men han har mye spenninger i nakke, kjeve og bog. På slutten slappen han av bedre. Det var litt forskjell på de to instruksjonsmåtene, men jeg tror de er veldig fine å kombinere. I morgen skal jeg få ri hesten til Karin på Ellingsrud, og det blir kjempespennende og ganske skummelt. Jeg har gått forbi Ellingsrud Ridesenter før, og det er bare en masse skumle dressurfolk der! Men gøy blir det i allefall!