Terreng

Terreng

søndag 17. april 2016

Kjøre- og leietur med Zevita og Tina

Kjøre- og leietur med Zevita og Tina. 


I dag var det tre centimeter snø, og skikkelig sluddevær, da vi stod opp. Jeg spiste frokost med mann og barn, og Anne forsøkte å dra meg med ut på en jogge/gåtur i sørpeland. Jeg sa "ja" først, men ombestemte meg da jeg så ut av døren. Flinke Anne gikk ut likevel. 

Etter noen timer ble det derimot kjempesol, og jeg dro med mannen min og minstegutten (4) for å hente størstegutten (9) til fots, hos en kompis. Siden vi hadde tatt frem ullstilongsene igjen de siste dagene, ble vi overopphetet og svette. Men vi ga oss ikke av den grunn, og gikk fem kilometer med minsten i vogna, og fikk størstegutten med på å gå hjem igjen. Da vi nesten hadde kommet hjem, ringte Anne meg og spurte om jeg ble med på hestetur. Vi skulle egentlig ha middag, og mannen min ville helst at jeg spiste med familien, men jeg greide å lure meg til å dusje størstegutten, lage grøt, og så stikke av før det ble middagsspising. Anne skulle kjøre Tina, så jeg tok med en håndhest. Zevita i dag. 


For tiden har jeg hester som ikke er i noen supergod form. Zevita har hatt en veldig lang vinterferie, også på grunn av et spark, som gjorde at hun ble stående lenge. Hun er en veldig følsom og var hest, og hver gang det blir langt opphold, må vi nesten begynne på nytt med rytter. Jeg jobber derfor veldig mye bakkearbeid med henne. Akademisk ridekunst, horsemanship, klikkertrening, agility, longering, dressur på lange tøyler, tømmekjøring, og hva man nå vil kalle det. Vi gjør alt mulig rart. 


Jeg slang oppi litt snacks i en rumpetaske, som jeg tasket fast i vogna til Anne. Så dro vi av gårde. Begge satt i vogna på flatmark, og gikk i bakkene. Zevita slet med snørrete nese, og prustet snørr på oss flere ganger. Til slutt kom det en lang og seig snørr, som Zevita gned av på bakken, og Anne måtte filme det. Veldig morsomt, liksom, haha. 


Vi ble iskalde og frossne, så det var godt å gå når vi kunne. Når vi satt i vogna, insisterte Tina på å gå med høyre hjul nedi sporet, og venstrehjul oppe, nesten hele tiden. Hun hadde en suveren presisjon på å treffe absolutt alle steinene og røttene som var i Hestdalen for tiden, til våre rumper og ryggers fortvilelse. 
 I Hestdalen fant vi også rester av en avdød pegasus. Jeg visste at et var både nisser og troll her, men ikke at det var pegasus. Først så vi en haug med hvite pelsdotter, og like ved, en haug med hvite fjær. Stakkars! Var sikkert en baby som er født nå på vårparten...


Anne har blitt tvunget til å bruke tautømmer uten håndtak, av sin kjørementor. Men det virket som om hun trivdes godt med det. Var også fint da vi jogget med kjørehest, så hun kunne ha skikkelig lange tømmer. 
Vi skravlet litt om Pilegrimsturen vår i fjor, siden begge to har sett på videoene fra den gangen, i dag. Det er et tema som aldri blir utsnakket, for det er alltid nye detaljer å diskutere, ting vi lærte, ting vi vil gjøre igjen, ting vi ikke vil gjøre igjen, og stemningen på turen, som var helt spesiell. 

Vi tok en liten pause med litt sjokkis (jeg hadde tross alt ditchet middagen for å få tur), og så gikk vi hjem igjen. Da lot vi fine Nordmann hilse på vakre Zevita for første gang. De to flotteste hestente på jord! Vi håper å få tatt noen fine foto av dem sammen, en dag!


Vel hjemme igjen fant jeg ut at jeg hadde nesten 27 000 skritt i dag. Det er jo flott. Ble bare 9000 i går, så gjennomsnittet for helgen blir greit :)

Ny hest

Som sikkert mange har fått med seg måtte jeg avlive Snippa i midten av mars i år. Hun ble sparket i bakbeinet på beitet i fjor og det skjedde noe rart i kodeleddet. Hun fikk fri siden i fjor høst med små skritteturer for å komme seg litt ut av gården :)
Prøvde å få henne i gang to ganger, men ble halt hver gang, og mer grinete for hver gang. I mars fikk vi ny oppstallør og det ble litt for mye hopp og sprett. Snippa hovnet opp fra koden og opp til hasen, og jeg bestemte meg for at nå var det nok. Fikk organisert med veterinær og slakter iløpet av et par dager og gjorde det hjemme.
Jeg var med Snippa til det siste, og det angrer jeg ikke på. Det var grusomt når bolten ble satt, men er glad jeg valgte det.

Fra turen vår mellom Eidsvoll og Trondheim. Her på Dovre


Det verste var å fortelle det til ungene. De hadde vært med på griseslakting bare noen måneder før, så de visste hva det betød å dø på den måten. Snippa var hesten til 4åringen min, og det var verst for henne, og hun ville ikke gå fra Snippa dagen før hun ble tatt :'(
Men er glad de ble involvert og fortalt at sånn og sånn skulle skje. De fortjente å vite det, og de hadde nok lurt fælt på hvor Snippa var om hun bare forsvant fra gården.

Meg og Snippa midt oppå Dovre


Siden jeg følte på meg at det gikk gale veien med Snippa kjøpte jeg en ny hest før jul. Jeg falt hodestups for en skimmel dølahingst på 1,5år. Han sto i Stavanger, så det var et stykke unna. Har angret mange ganger på at jeg kjøpte han, for han er et skikkelig rampebarn! ;)
Bestemte meg etterhvert for å kastrere pga han begynte å våkne og ble vanskelig å håndtere.
Nå er han godt integrert i flokken, fått seg et par damer som er bare hans og livet smiler igjen :)

Nordmann fra dagen jeg var og så på hanJeg sendte han bort til temming og innkjøring i starten av mars, og det angrer jeg ikke på! Han sto to uker hos Terje Vollaug i Maura, og jeg var der et par ganger underveis og fikk være med og se hvordan prosessen gikk.

Har hatt Nordmann hjemme i noen dager nå etter tiden i Maura, og han har blitt litt mer voksen og mye mer håndterbar.
Han skal tilbake dit etter beitet i høst for videre utdanning, og det gleder vi oss veldig til! :)

For en man og pannelugg det er på den gutten!

Vært flink gutt og dratt frem tømmer. Dro de hele 30 meter ;)Herregud så flott han er.... <3 Jeg gleder meg til fremtiden, selv om jeg gjerne skulle ha hatt med meg Snippa videre. Nordmann har store hovspor å fylle <3