Terreng

Terreng

Vekt på langtur

Når man rir på langtur er man ekstremt avhengig av å ha lite vekt. Det er enda viktigere enn når man går til fots med sekk. Dette skulle man kanskje ikke tro, men når hesten går slik skal den bære både deg og salen i tillegg til bagasjen.
Hesten skal gå svært langt, i terreng, og vi ønsker å holde et greit tempo, også. I tillegg skal hesten gå hardt mange dager på rad.

Det finnes flere tommelfingerregler for vekt og hest, og jeg har valgt å følge de som sier at hesten ikke bør bære mer enn 20% av sin egen vekt. Hesten jeg rir er ikke veid, men den andre araberen min veier 440kg, så jeg regner utifra 450kg, da han er noe kraftigere. Det vil si at han kan bære 90kg. 
Selv veier jeg 64kg, og da er det bare 26 kg igjen. Salen min veier ca 14kgmed sagjort, stigbøyler, pad og sauseskinnspad over salen, og den lille flaskeholderen, samt fortøyet, og da gjenstår bare 12kg bagasje. 


Her blir regnestykket: 

Hesten kan bære 450kg *0,20%=90kg

Jeg veier: 64kg 
Salen: 14kg
90-14-64= 12kg

12 kg er ikke så veldig mye bagasje :)

Anne sin hest veier 620kg, og hennes hest kan med de samme tallene bære helel 45 kg. 
Men her er det skjønn kommer inn. Shamrac er en distansehest som er i ekstremt god form. Han kan holde et høyt tempo over svært lange distanser. Snippa er en døl, og hun er veldig tung i forhold til Shamrac. Hun er også i god form, men det blir likevel ikke helt det samme. Dersom vi skulle holdt skritt, ville hun kunne bære hva som helst, men siden vi ønsker å holde et godt tempo, vil vi heller øke Shamrac sin vekt litt, og la Snippa bære litt mindre enn sin maxvekt. 45kg er uansett veldig mye bagasje. 

Uansett er det viktig å bruke skjønn. En kan ikke se seg blind på tall, men det er fint å ha en pekepinn på hva som er greit, eller ikke. Så får man se ann hestens form og vekt. For eksempel er Shamrac svært slank, og har ikke et gram for mye fett på kroppen. Men han har masse muskler, og er i veldig god form. Det hadde ikke vært bra å legge mer på ham dersom han var f.eks 100 kg overvektig. Da ville han tvert i mot greid å bære mindre.

Begge hestene er trent på å bære en rytter på 65kg, og det har også mye å si. Nå vil jeg tro at Shamrac har ridd med vekter tidligere i distansekonkurranser, men det vet jeg ikke. Da er vekten minimum 75kg inkludert salen.

I tillegg er det viktig å være klar over at vekten til en rytter som sitter godt, er mye mindre belastende enn dødvekt fra en bagasje. Som en tommelfingerregel pleier man å si at dødvekten veier det dobbelte pr kg av hva en rytter gjør. Det forutsetter så klart at rytteren sitter i god balanse. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar